Ukategoriseret

Projektet tager form

Disse hjemmedage har givet mig en masse tid til at tænke over projektet, altså det jeg har skrevet om herinde de sidste tre dage.

…Jeg er i øvrigt i kraftig bedring, og kan vel på papiret godt ophæve min isolation nu. Desværre får jeg stadig sådan nogle “anfald” af total udmattelse og svimmelhed, men sådan kan det jo godt være, når man har været syg. Bare træls, altså. Jeg vil gerne tilbage på arbejde NU – min chef var bare ikke helt enig. Så tid er der som sagt nok af.

Den første februar – altså på tirsdag – begynder jeg på min minimalisme-udfordring.
Sandheden er, at jeg ved ikke særligt meget om minimalisme, men det føltes som den korrekte fællesnævner, der forbinder de tre temaer i mit projekt: Købestop-op, oprydning og fordybelse. Min viden om minimalisme kommer overvejende fra Jane Ibsen Piper, @projecthandmade, som i sin bog Den lille guide til minimalisme skriver følgende:

Men egentlig handler minimalisme slet ikke om ting. Hverken om, hvor mange ting du skiller dig af med, eller hvor mange ting du beholder. Minimalisme handler om, hvad der bliver plads til i dit liv, når ting ikke længere fylder ethvert tomrum eller tidsrum i dit liv

Nemlig! Gennem tiden har jeg forsøgt at kaste mig over bøger om emnet, men lynhurtigt ender de med at handle udelukkende om ejendele og oprydning. Den fortolkning af minimalisme, der tiltaler mig, handler langt mere om et mindset; om at finde værdifuldhed og meningsfuldhed i livet frem for i materielle ting.
Jo, jeg ER draget mod tanken om at skille mig af med ting. Især fordi der nemt bliver rodet, både i mit hovede og i mit hjem. Men målet for mig er ikke som sådan at få et minimalistisk indrettet hjem. Målet er at få færre forstyrrelser, hvad end de er fysiske eller mentale, så jeg kan bruge energi og tid på det, der egentlig betyder noget.

Jeg tror, mange kender til, at det kan være svært lige at få styr på prioriteterne. Jeg ved godt intellektuelt, at jeg ikke bliver gladere af at gå ud i byen og bruge hundredevis af kroner på notesbøger, kalendere, flotte kjoler eller nye neglelakker. Men i situationen er det nok meget normalt at føle glæde, måske nærmest en rus. Mit indre kompas for livsglæde er så vant til at slå ud, når det tilfredstilles med et hurtig tilfredsstillelse. Når man så begynder at sige til sig selv, at nu må man ikke bruge penge på den slags mere, så vil jeg vædde med, at jeg kommer til at finde det fattigt og trøstesløst. Men det er lidt meningen…. Ved at nære et nyt mindset med mindre forbrug, mindre rod, mere tid til vigtige ting, håber jeg på at kalibrere mit indre kompas, så det igen vil begynde at slå ud over for de ting, der rigtigt er meningsfulde.

Forskellen på at forkæle sig selv og være god ved sig selv

Min kæreste fortalte om en ting han havde hørt et sted for nyligt: At forkæle sig selv er ikke nødvendigvis det samme som at være god ved sig selv. Et eksempel kan være, at man efter en hård arbejdsdag forkæler sig selv med junkfood og en flaske rødvin. By all means, gør det! og nyd det, men det er ikke det samme som at være god ved sig selv.
Når jeg taler om at kalibrere mit indre kompas, handler det netop om at skelne mellem disse to. Jeg vil gerne i højere grad kunne mærke glæden ved at gøre noget, der er godt og meningsfuldt og ikke kun tilfredsstillende nu-og-her.

Derfor gør jeg mig rigtig mange tanker om, hvad jeg vil have mere af i mit liv. Hvad er godt for mig? Hvad er meningsfuldt? Sommetider kræver ‘det gode valg’ også en indsats; det kan fx være hvis man skal i gang med at løbe. Men det må sgu ikke blive for hårdt arbejde, så glæden forsvinder og man bare gør den ting, fordi den “bør” man gøre. Jeg vil finde de oplevelser, der ER meningsfulde og spændende for mig.

Her er nogle eksempler på aktiviteter, som på hver sin måde gør mig rigtig glad eller giver mig mening. I øjeblikket bliver de nemt nedprioriterede, og der er et hav af undskyldninger for, hvorfor det ikke lige kan blive i dag. Det kan være, at jeg ikke har tid, ikke kan overskue det, det er for besværligt, det kræver for meget, jeg skal lige tabe mig lidt først og så videre. Med min minimalismeudfordring vil jeg forhåbentlig gøre mere af disse ting:

 • Dyppe min krop i iskoldt vand
 • Gå kortere eller længere vandreture med min kæreste
 • Besøge min bror
 • Sove i shelter
 • Finde modet frem til at tage en hiphop-prøvetime
 • Tænde bål ude i skoven
 • Meditere jævnligt
 • Tage til bachata-workshop eller social nights
 • Løbe eller styrketræne
 • Sætte mig ned og læse en bog – ikke for at blive klogere, men for fornøjelsen
 • Skrive på min egen bog
 • DIY-projekter

Nå, nu må det være nok for denne gang. Jeg vil drikke en kop kaffe, se lidt mere af RuPauls Drag Race og sidde med min Bulletjournal og lægge flere skumle planer for min minimalismeudfordring. Hvis du har nogle erfaringer med at leve mere minimalistisk – hvad end det betyder for dig – så smid endelig en kommentar.

God eftermiddag 🙂

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *