Anmeldelse,  Privatøkonomi

Anmeldelse af bogen Frihed, FIRE og familieliv

Det eneste problem ved Frihed, FIRE og familie er, at den var for kort! Jeg kunne sagtens have læst meget, meget mere 🙂 Bogen handler nemlig om mange af de temaer, jeg som budget-newbie og -instagrammer er utroligt optaget af. Den byder på en vifte af fortællinger og værktøjer, der spænder fra de helt små hverdagsstrategier til en større omlægning af livsstil og økonomi. Den er skrevet af Emilie Ekelund Moerck, der tager afsæt i sin egen hverdag med to små børn, mand og arbejde.

Én af de første ting jeg bed mærke i efter at have læst lidt er, at jeg faktisk kunne relatere mig til indholdet. Fordi den har hverdagen som omdrejningspunkt OG udgangspunkt, kan jeg nemmere sætte mig selv ind i ligningen. Nogle gange synes jeg, at det hele kan blive lidt ekstremt, når vi taler om privatøkonomi. Dér står jeg ofte af, for selvom det er inspirerende, kan jeg slet ikke se mig selv nå derhen.
Bogen her tror jeg, at mange vil kunne relatere sig til.  Der er blandt andet interviews med forskellige kvinder, der arbejder med deres økonomiske livsstil på hver sin måde. Det efterlader inspiration til læseren (mig!) om, at man kan gøre det på sin egen måde, uanset hvad udgangspunktet er.

I bogen møder vi temaer som budgetplanlægning, målsætning, genbrug, minimalisme, hverdagsoptimering og aktieinvestering. Den er altså ikke rendyrket og hardcore FIRE (hvilket står for konceptet Financial Independence, Retire Early), hvilket var min frygt, da jeg tog bogen op. Det skal jeg nok uddybe om lidt. Nej, det der taler til mest til mig er, at der skrives om øvelser og strategier, man kan kaste sig ud i her og nu:
Hvordan finder man ud af, hvad man egentlig gerne vil opnå? Hvilken opsparingsrate har du? Vil du følge en strategi for investering, og hvordan man kommer man overhovedet i gang? Og er det muligt at finde ekstra tid i MIN hverdag og i så tilfæde hvor?? Det er spørgsmål man selv kan svare på, når man har læst Frihed, FIRE og familieliv.

Når jeg har læst om FIRE andre steder, er jeg ofte blevet intimideret. Det virkede for voldsomt, for urealistisk (for mig), og jeg følte mig for dum. Jeg ved endnu ikke noget om aktier, overforbrug er min helt store kæphest, og er jeg alligevel ikke kommet for sent i gang?? Men Emilie introducerer os til begreber indenfor FIRE på en meget overskuelig og nede-på-jorden-måde. Jeg har fået så meget mere blod på tanden overfor overhovedet at turde tænke på en fremtid med hel eller delvis økonomisk uafhængighed.

Selvom jeg ville ønske, at bogen bare fortsatte, så er det en bog, jeg kommer jeg til at læse igen og igen. På nogle måder kan jeg se mig selv bruge den lidt som et opslagsværk, og jeg ville undre mig over, at jeg ikke ender med at købe den. Indtil videre har jeg kværnet mig igennem den på ereolen, som er det gratis online-bibliotek, der bare kræver, at du er oprettet til at kunne låne bøger på biblioteket (det er nemlig samme brugernavn og kode, man bruger)

Jeg vil anbefale den til alle dem, der gider høre på det. Også til dem, der har mere styr på økonomien end mig. Den føles inspirerende og meget brugbar, og det satser jeg på gælder for mange, uanset hvor på deres økonomi-rejse, de befinder sig.
Rigtig god læselyst – og hvis du vil checke Emilies instagram ud, kan hun findes pĂĄ @emiliemoerck

Tak for at læse med 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *