Ukategoriseret

Velkommen til Budget & Balance

Velkommen til Budget og Balance, som er en personlig blog om mit arbejde mod et økonomisk friere og mere balanceret liv.
Frihed og balance handler om mere end en saldo i netbanken eller en kurve i investeringsapp’en. Økonomi hænger for mange uløseligt sammen det mentale helbred også. Det er stressende ikke at have styr på sine penge. Hvis man ikke har nogen økonomisk retning, og måske endda sidder med gæld til op over begge ører, kan det svært at tænke langsigtet og realistisk. Det er i hvert fald min erfaring. 

Mit navn er Signe, jeg er 32 år gammel, og jeg ved egentlig ikke særligt meget om penge. Sådan plejede jeg i hvert fald at sige til mig selv. Det seneste halvandet år har jeg investeret rigtig meget tid og opmærksomhed i projekt Bliv-bedre-til-min-egen-økonomi. Jeg oprettede en instagramprofil under navnet Stiletogbudget – nu @Budgetogbalance – for at bevare et fokus og finde et netværk omkring privatøkonomi. Langsomt, uendeligt langsomt, har jeg lært rigtig meget om, hvad der fungerer for mig – også hvad der ikke fungerer – og det vil jeg skrive meget mere om herinde på bloggen.

Økonomi sat på dagsordenen

Penge burde virkelig ikke være et tabu. Hold nu op, hvor var det pinligt og skamfuldt for blot få år siden, da jeg erkendte, hvor elendig jeg var til det med økonomi. Mit store ønske er, at penge og økonomi bliver nemmere at tale om – også når den ikke er glamourøs eller instavenlig. Jeg har været nede i så dybt et hul for blot få år siden, og jeg kom ikke hertil hvor jeg er nu uden hjælp og uden at turde se min økonomi i øjnene. Hvis du ikke har lært, hvordan man gør, så kan det stadig nås. Herinde på bloggen kommer jeg løbende til at linke til de bøger, hjemmesider, rådgivere og personer, der på den ene eller anden måde har hjulpet mig videre og fortsat gør det. Jeg er ingen guldrandet superinvestor – jeg er en meget almindelig kvinde med en tendens til emotionelt overforbrug og til tider lidt for hurtige beslutninger. Det er stadig nogle af de ting, jeg arbejder på.

Planlæg mere, brug mindre

Et mindre forbrug hænger – naturligvis – sammen med at forbruge mindre. Pas bedre på tingene, lær at reparere dem, ændr dit tøj hvis du ikke kan passe det, find billigere alternativer til de produkter man plejer at bruge (eller lav dem selv), find på gratis aktiviteter. Lær hvor der kan spares. I virkeligheden er de her ting meget basic. Det hører ind under den ædle kunst jeg med et glimt i øjet kalder husmodergjerningen, men som min generation og yngre ikke så ofte har lært. Ligesom så mange andre, har jeg også drømme – og forventninger! – om at lære noget mere om investering og opsparing. Men jeg tror sådan set også på, at alting kommer til sin tid, og lige nu ligger mit fokus rigtig meget på forbrug og planlægning i dagligdagen. For med vilje og disciplin kan man meget, men med planlægning kan man endnu mere. Så slipper man for at skulle tage stilling og mærke efter hele tiden, hvad man lige føler for. Madplanlægning er et glimrende eksempel.

Sygeplejersken der ville starte forfra

Hånd i hånd med forbrug og hverdagsøkonomi er også mine drømme for fremtiden. Jeg er sygeplejerske, men drømmer i virkeligheden om at lave noget andet. Jeg ønsker et andet arbejdsliv for mig selv, men også for mig selv som mor til det barn, jeg forhåbentlig engang får. For det første kræver det en ny uddannelse. For det andet kræver det nogle kompetencer/eksamener, jeg endnu ikke har. For det trejde kræver det en velfungerende økonomi, der kan bære tre år som studerende. Med tid – og planlægning! – er jeg ved at tilrettelægge mit liv efter de drømme. Det er vildt angstprovokerende – og vildt spændende!

Nu har du hørt lidt om, hvad du kan komme til at læse mere om her på bloggen. Jeg vil dele så ærligt som muligt og gøre mit bedste for at skrive om de ting, der også kunne vedkomme andre. Du skal i hvert fald være meget velkommen til at læse med.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *