Ukategoriseret

Faste udgifter: SU Edition

I nogle dage troede jeg, at jeg ville forsøge at komme ind at studere allerede nu til september, så jeg var tvunget til at se mit budget i et nyt lys. Jeg har forsøgt at overføre tankegangen – hvordan ville det se ud, hvis jeg var på SU – til min nuværende økonomi, og så selvom der går et år, indtil jeg skal studere.
Da jeg gik i gang med at regne på mine faste udgifter opdagede jeg, at der virkelig er noget at spare, hvis jeg var villig til at prioritere anderledes. Det siger egentlig sig selv, men det kan alligevel godt være svært at få øje på, når man først har sine vaner… Lad os se på det engang.

Bolig og sikkerhed

Husleje, elektricitet, forsikring, a-kasse og fagforening – de to første forbliver uændret som studerende, men jeg ved, der findes adskillige studierabatter på forsikringer, så det vil jeg undersøge i løbet af det kommende år. Nogle siger, at det er en fordel af bevare medlemskab til en a-kasse som studerende (i nogle tilfælde er det sågar gratis – det har jeg fx regnet med i nedenstående beregning), og det må jeg få undersøgt. Fordi jeg formentlig vil arbejde lidt som sygeplejerske under min studietid, vil der være en fordel og en sikkerhed i at forblive i fagforeningen (Dansk Sygeplejeråd) så længe. Jeg vil dog tro, at jeg kan få nedsat kontingent. Med hensyn til forsikring indregner jeg en rabat sv. til ca 20% månedligt (ihht en hurtig googlesøgning kunne det godt se meget realistisk ud)

Nuværende udgifter: 4795 kr
på SU: ca 3902 kr
Hvad kan jeg gøre nu?: Evt kigge efter billigere forsikring?
.

Forpligtelser

Andelsboliglån og studiegæld – Jeg spurgte ind til det i min bank forleden dag. Hvis jeg vil skrue ned for de månedlige afdrag, skal jeg stadig betale næsten 2000 kr alligevel blot for at betale renterne!! Jeg havde slet ikke indset, hvor dyrt det dog egentlig er. Jeg besluttede mig for, at jeg nægter at betale 2000 kr om måneden under mine kommende studietid alene for renterne – så som det ser ud nu, beholder jeg nuværende afdrag.

Nuværende udgifter: 4789 kr)
på SU: 3250 kr (SU-lån sættes on hold under studietiden)
Hvad kan jeg gøre nu? Vil det kunne betale sig at forsøge at få afdragsfrihed på andelsboliglånet under min studietid, hvis det bliver omlagt og/eller jeg skifter bank?

Transport

Leasing af bil + diverse ydelser – Dette er jo en rigtig dyr post. Jeg har aftalt med min kæreste, at vi må droppe leasingen, når jeg bliver studerende, og i virkeligheden måske også før. Den er jo en vidunderlig frihed, men der er bare ikke råd til den, hvis man skal skære helt ind til benet. Vi kan tidligst komme ud af kontrakten til juni næste år.

Nuværende udgifter: 1875 kr
på SU: 1289 kr (pendlerkort)
Hvad kan jeg gøre nu?: NYDE friheden med bilen, sørge for ikke at bruge mere brændstof end det budgetterede og så få opsagt konktrakten næste sommer.

Medier og tjenester

DR licens, streamingtjenester, hjemmeside, internet og mobil, apps, microsoft (for at kunne bruge word) – Ja, altså selvom det ikke er de vanvittigt store beløb, der er tale om her, så løber det alligevel op. Jeg har kigget kritisk på de ting jeg bruger, og har endt med allerede at skære flere fra.

Nuværende udgifter: 851 kr
på SU: 558 – 658 kr (m/u spotify)
Hvad kan jeg gøre nu? Jeg kan droppe én af mine streamingtjenester, finde et alternativ til spotify (men er det det værd egentlig?), afmelde en app, jeg kun bruger sporadisk og naturligvis få omlagt mit telefonabonnement til et nyt selskab, hvor jeg kan spare 69 kr/md. Sidstnævnte får jeg gjort så snart, min binding udløber her til efteråret.

Sundhed

Fitness og onlineforløb – Brugen af mit fitnessmedlemskab har været noget svingende. Som det ser ud nu, er det nødvendigt for mig at have et abonnement, fordi jeg er ved at genoptræne min ryg efter en arbejdsskade. Og så fungerer det bare så godt for mig mentalt, når jeg får trænet, at jeg selvfølgelig bare skal gøre en masse af det. Jeg ved, at min arbejdsplads har adgang til fitnessområde, men det forekommer mig at være lidt forældet, lidt slidt. Det gør virkelig en forskel for mig, at det er lækre omgivelser, og for nu er det pengene værd. Dog har jeg en mistanke om, at SDU (hvor jeg forventer at studere) har fitness af en slags. Det er bestemt værd at undersøge.

Nuværende udgifter: 1499 kr
på SU: 0 – 299 kr
Hvad kan jeg gøre nu? Jeg har afmeldt mit onlineforløb med en månedlig besparelse på 1200 kr.

Nuværende samlede udgifter lige nu: 13809 kr
Samlede udgifter på SU: 8999 – 9398 kr

Konklusion

Jeg synes stadig, de faste udgifter på SU ser ud af ret meget, for at være ærlig. Og det er jo uden forbrug (hvilket jeg vil skrive mere om i et kommende indlæg). Men det er stadig en besparelse 4411 – 4810 kr pr måned, og det er sandelig også en slags penge. Nu må jeg se tiden an… Måske vil der kunne komme flere besparelser, jeg endnu ikke kender til.

I øvrigt tror jeg, det er sundt at kigge sine udgiftsposter efter i sømmene med jævne mellemrum. Prioriteter ændrer sig, og det gør man jo også selv. Måske skulle jeg øve mig i at lave et kvartalsvis status, så jeg på intet tidspunkt mister følingen med, hvor jeg er på vej hen (og hvor mine penge er på vej hen!). Det tror jeg, at jeg vil.
Men nu står den på morgenkaffe. Udenfor står den på silende regn, men jeg er i den privilegerede situation, at jeg ikke behøver bevæge mig nogen steder hen. God morgen og god dag

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *