Privatøkonomi

Økonomisk strategi

Hvor befinder du dig på skalaen mellem at bruge alle de penge du har (eller mere end det) og det at arbejde målrettet med en langsigtet strategi for dine penge? Jeg har længe hørt til i den ende, hvor min mest langsigtede strategi handlede om at komme igennem månedens 31 dage. Måske du befinder dig et sted midt på?
Dette indlæg handler om min økonomiske strategi, velkommen til.

Det vil være uforskammet i et land som Danmark, at kalde det økonomisk overlevelse, selvom det ind i mellem har føltes sådan. Man kan dårligt tale om overlevelse, hvis man samtidig abonnerer streamingtjenester, går på cafe eller køber for meget tøj.
Stadig kan man godt skelne mellem hurtig overlevelse og langsigtet økonomisk planlægning.
Det sidste år har jeg virkelig arbejdet på at få et mere langsigtet perspektiv i min økonomi. En dag skal det gerne handle mere om at øge indtægt, få større opsparinger og begynde investeringer. Men lige nu handler det for mig om at få et fundament, der kan gå forud for det.

I dette blogindlæg har jeg skrevet om dette års konkrete mål og mere kortsigtede strategier, men i dette indlæg handler det mere om min overordnede strategi. Jeg har i høj grad ladet mig inspirere af @moneyflows.dk og dette blogindlæg på hendes hjemmeside om sine money buckets. En stor del af vejen læner jeg mig 1-til-1 op ad hendes syn, men jeg har omformuleret og tilpasset en smule.
Når der ryger penge ind på min konto, kan de følge to retninger.
Enten går de til årets budget (dvs både forbrug, fast gældsafvikling og opsparing. der skal bruges af i løbet af året, osv.) eller også går de til mine goals.
Mine goals kan være to ting: Enten handler de om at øge min sikkerhed, altså nødopsparing, øvrig opsparing og penge til større begivenheder, eller også retter de sig mod at øge min velstand for fremtiden (er det ikke et fedt ord?), det vil sige enten at nedbringe gæld yderligere eller at sætte penge af til investering eller til at åbne en virksomhed osv. Afvikling af gæld øger min velstand både på papiret i form af net worth (læs om det her, hvis du vil vide, hvad det er), men også ifht min økonomiske position, fx hvis man skal forhandle i banken osv.
Hvor er jeg lige nu?
Min største udfordring er at følge og finde den balance, der handler om mit budget og forbrug. Det er fundamentet for en sund økonomi, at ens budget hænger sammen. Det er én ting, hvis man  ikke sparer op og skaber mere sikkerhed og velstand; men det er en anden ting, at man ikke kan få pengene til at række i sin hverdag.
I mit tilfælde har det været på grund af overforbrug.
I 2021 prøver jeg at skrue ned for forbruget og virkelig få styr på budgettet og mine vaner. Mit anden fokus er at øge min sikkerhed ved at etablere en ordentlig nødopsparing. 15.000 kr er målet for i år. Mit håb er også, at mit forbrugslån er helt ude af verden inden årets udgang.
Hvordan skal man prioritere?

Altså, der skal penge til budgettet, så hjulene løber rundt. Punktum. Men hvad skal man prioritere, og hvad skal man fravælge, for at kunne sende penge efter sine goals? Og hvor mange skal man sende afsted?

Svaret har jeg ikke. Det handler nok meget mere om indivuelle mål og temperament. Til gengæld kan du finde sådan cirka tusind modeller på Pinterest, der nok skal fortælle dig, hvor stor en procentdel af dine indtæger, du skal bruge på hvad.
Med nogen beklagelse har jeg konstateret, at jeg virkelig ikke kan følge en bestemt regel. Jeg ville så gerne kunne sammenligne mig med, hvad andre gør, så jeg kan afgøre hvilke resultater, jeg burde kunne opnå. Men det er komplet umuligt.Min økonomiske rejse handler meget mere om at mærke efter og arbejde med mine vaner. Desværre har jeg en ærgerlig tendens til at gøre det modsatte, hvis mine ambitioner eller regler bliver for stramme. I takt med at vanerne falder på plads, vokser ambitionerne også. Men indtil videre prioriterer jeg stadig at kunne købe friske blomster og betale for en ordentlig internetforbindelse, ’cause mama needs to be online…! (Og jeg er ikke engang gamer). Well, pointen handler ikke om, hvad jeg prioriterer, men at jeg stadig prioriterer visse ting.
Det er første gang i mit voksenliv, jeg har kunne købe ting som blomster eller en ordentlig (!) vinterfrakke, uden at skulle låne til det eller lukke øjnene for kviklåns-rentehelvedet. Det er nogle af de ting, der virkelig giver mig værdi. Af samme grund har jeg afsat et rimelig højt beløb til ugens forbrug. For langt hen af vejen vil jeg bare have en automatiseret budget med plads til lidt luksus stadig. Ofte i form af café-kaffe eller tulipaner.

Men spørg mig igen om et år, hvordan jeg vil prioritere. Jeg er under så stor og spændende forandring, og jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan lade ambitionerne blomstre og har fået indgroede vaner, der matcher.

Tak for at have læst med så langt 🙂

Og hey, hvis du gør dig nogle tanker eller vil fortælle om dine økonomiske strategi eller overvejelse om dette, så kommenter nedenfor 🙂 Jeg vil super gerne høre fra dig

2 Comments

 • Ulla

  Hej Signe

  Nogle skønne tanker du har gjort dig. Jeg synes, det er så fedt, at du er bevidst om dit ståsted og anerkender, at man skal kunne kravle før man kan gå.

  Vi kommer også fra et sted, hvor det hele bare skulle kunne hænge sammen i mange år. Jeg tror, vores vigtigste redskab til overlevelsen har været at lægge budget for et år ad gangen og netop se budgettet, som en forbrugsmulighed – en ramme – og ikke en besnærende begrænsning.

  Som du ved overfører vi ugentligt budgetterede penge til forbrug. Det betyder, at jeg ikke har det mindste dårlig samvittighed over at købe nye sko eller nyt tøj. Der er også penge på madkontoen. Det er jo budgetteret. Hverdagsøkonomien skal på samme måde gerne et sted hen, hvor den ikke stresser.

  Lige i det øjeblik, hvor man giver sig selv “skyldfri” penge, så sker der noget. Man løfter en stor vægt af skuldrene og den dårlige samvittighed kan erstattes af en prioriterende tilgang: “Jeg har budgetteret 18.200 kr om året til mig selv (52 uger x 350 kr) hvad kan jeg få for de penge? Hvad ønsker jeg mig mest? Tænk i dine værdier… Og så skal man sgu købe det!

  Måske har du brug for 500 kr pr. uge – eller 1.000 kr? Jeg synes, du skal sætte det så højt, som dit budget kan holde til og så tæt på dit nuværende forbrug som muligt. Prøv at mærke efter, hvordan det føles, når der går faste penge ind på kontoen hver uge. Prøv at tage en frivillig forbrugsfri uge og se beløbet akkumulere op til det dobbelte ugen efter. Du skal have en følelse af overflod ind under huden. Det vendte det for mig. I min studietid brugte jeg 25.000 om året og følte aldrig jeg havde penge, jeg havde kronisk dårlig samvittighed over mit forbrug og kunne ikke styre det alligevel fordi jeg altid manglede et eller andet nyt.

  I dag kan jeg spare op af mine 350 kr. og stadig overføre 50 kr til investering af mine lommepenge. Faktisk står der I øjeblikket 4.400 kr. på min lommepengekonto, og det er en fantastisk følelse, at jeg kan købe lige, hvad jeg vil. Det hænger meget sammen med, at jeg værdsætter alt, hvad jeg bruger mine penge på.

  Jeg går lidt og overvejer, hvilken følelse det vil give mig, hvis min balance er på 10.000 kr! Måske om et år? Det skal dog ikke sætte en begrænsning, for hvis der er noget, jeg får lyst til at bruge penge på, det vigtige er, at jeg er et sted, hvor der “altid” er nok.

  Jeg har sat de ugentlige beløb til forbrug og mad gradvist ned og fastholdt dem i årevis for at kunne investere mere. I takt med, at vi har fået lønstigninger, billigere daginstitution og store lån er væk, har vi gradvist kunnet skrue op for de langsigtedet beslutninger. Men det har taget mange år at nå dertil, men jeg har holdt øje med milestenene og handlet på dem, så vi hver gang har kunnet gøre noget bedre langsigtet.

  Du skal nok nå derhen, hvor du kan planlægge 2-3 år frem og endda begynde at investere – hvis du ønsker det, for du har allerede gjort dig så mange tanker om, at det er der, du vil hen.

  Undervejs, vil du twiste og shake dit budget, så det kommer til at passe til dig og dine prioriteringer. Så sæt dig selv fri ved at prioritere nogle penge til dig selv, og prøv så at se det, som en tilladelse til forbrug i stedet for noget, du skal føle skyld over.

  Kærlig hilsen Ulla – moneyflows.dk

  • Signe

   Kære Ulla.
   Endnu engang tak for rigtig fine tanker. Jeg læner mig netop op af din måde at gøre det på, fordi det bliver overskueligt og giver mening.

   Især det med “skyldfri” penge er et super element. Det er inspirerende, tanken om at nå derhen, hvor penge ikke giver anledning til dårlig samvittighed, men til vækst, glæde og drømme.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *