Privatøkonomi

Nytår – Planlægning og mål

Det er starten af januar. Vi har tager hul på et nyt kalenderår. Symbolsk set markerer nytåret muligheden for at starte på en frisk for rigtig mange, og jeg er vist ingen undtagelse. Måske netop af den grund, er nytåret én af mine yndlings-‘højtider’.

For et år siden, i slutningen af december 2019, oprettede jeg profilen @Stiletogbudget, fordi jeg håbede på at komme i gang med at ændre mit økonomiske liv. Jeg blev inspireret af andre profiler, hvor jeg lærte, at man altså godt kan skrive ærligt og lige ud af posen og i øvrigt opnå meget med lidt. Det blev altså startskuddet til en helt fantastisk læringsproces, og derfor går jeg ind i 2021 med endnu mere blod på tanden end nogensinde før.

I dette indlæg vil det handle lidt om at sætte mål. Og nej, det bliver ikke en længere sang om SMART-målsætninger, som nogen engang lærte noget om på et eller andet seminar, og nu er det den måde alle sætter mål på uden overhovedet at overveje, om den overhovedet gør jobbet? Dog tager jeg en ting med fra modellen, nemlig at mål helst skal være så konkrete som mulige. Konkrete mål gør det nemmere at overskue, hvad man skal gøre for at opnå dem, og om det er realistisk, synes jeg

Mine mål for 2021

1) At kunne arbejde konstruktivt med mit forbrug

2) Afvikle mit forbrugslån på 16.000

3) Opnå en opsparing på minimum 15.000 kr

4) Forberede omlægning af banklån / evt bankskift

… Tillad mig at uddybe 🙂

 

1) At kunne arbejde konstruktivt med mit forbrug

Temaet for 2020 handlede om forbrug. Gennem år har jeg haft et overforbrug, og jeg ønskede at komme i gang med at kigge på det og gøre noget ved de mange impulsstyrede køb. Jeg lærte måske at udsætte mine behov en smule, men det har ikke haft en afgørende effekt på mit egentlige forbrug. Mit håb er at kunne gøre noget ved det i år. Når jeg skriver, at jeg ønsker at arbejde konstruktivt med mit forbrug er det, fordi jeg vil undgå penduleffekten mellem strenge restriktioner og efterfølgende overforbrug. Min erfaring omkring mig selv er, at jeg må foretage bittesmå ændringer ad gangen og undlade overambitiøse mål og interventioner.

Hvordan arbejder man konstruktivt med sit forbrug?

Det første for mig er – altid – at få overblik. Og det får man ved at tracke, hvad man bruger. Punktum. Det kan være en tåkrummende omgang, men utroligt lærerig.
Den næste ting handler for mig om at være og forblive realistisk. Jeg skal ikke bilde mig selv ind, at hvis jeg bare tager mig sammen, så vil jeg aldrig mere købe takeaway eller bruge penge på endnu en læbestift i Matas, fordi jeg jo allerede har fem. Nej. Det realistiske er at tage højde for, at de udgifter ind i mellem vil være der.  Til sidst regner jeg med at bruge mere energi på at finde metoder til at spare mere. Der er et hav af gode sparechallenges på instagram, eller man kan gøre det til en leg at finde de billigste tilbud eller lave madplaner med de ting, man kan få med i en Too Good To Go-pose, og så videre. Mulighederne er mange, hvis man ønsker at minimere sit forbrug, især på dagligvarer.

Så nogle konkrete handlinger, der kan hjælpe mig med at arbejde konstruktitv med mit forbrug er:

  • – Tracking, tracking, tracking (i min lille sorte bog). Der farvekodes desuden efter kategori
  • – Ugentligt fast beløb på 1650 til dagligvarer, diverse, herunder takeway, samt lommepenge (fast overførsel)
  • – Stræbe efter indkøb af dagligvarer 2 gange om ugen for at minimere impulskøb.

 

2) Afvikle mit forbrugslån på 16.000

I efteråret omlagde jeg min kassekredit på 22.500 kr til et forbrugslån, så jeg kunne få en fast afdragsaftale. Nu er den på lige over 16.000 kr, og den vil jeg helst have af vejen hurtigst muligt. På mit årsbudget kan jeg se, at jeg med mit faste månedlige afdrag har betalt lige godt 13000 kr ved årets udgang. Dvs., jeg skal i løbet af året finde yderligere 3000 kr at smide efter gælden. Det burde være muligt. Indtil videre har jeg lagt et årsbudget der er noget konservativt, for indtægten er sat som lav og en del af de variable udgifter som høje. Hellere have et stramt budget og så ende med mere luft mellem vingerne end forventet. Det betyder, at jeg forventer at få mere i løn og dermed øge mit overskud, end der egentlig står på budgetskemaet lige nu

Konkrete handlinger er:

  • – Følge fast afdragsaftale
  • – Sende ekstra penge efter gælden løbende. Det kræver faktisk bare 250 kr mere om måneden i indtægt, som jeg sender efter gælden, hvis jeg vil have afviklet den ved årets udgang.
  • – Følge spare-udfordringer for hurtigere at samle pengene sammen.


3) Opnå en opsparing på minimum 15.000 kr

Altså… ja, mit vigtigste mål er at ende året med et plus på kontoen på minimum 15.000 kr. Det synes muligvis ikke af meget, men det vil være en helt ny oplevelse at have en opsparing og forhåbentlig føles så godt og motiverende, at jeg kan øge den år for år. Så længe jeg har mit forbrugslån, er opsparingen lidt i anden prioritet, men opsparingen skal være der. Og den skal gerne blive endnu højere med tiden. Hver måned vil jeg ideelt set lægge penge til side til nødopsparingen svarende til ca 800-1000 kr. Mit årsbudget viser mig, hvordan jeg nogle måneder kun lægger en smule til side, mens jeg andre måneder lægger noget mere til side. For mig er det i øvrigt en af fordelene ved årsbudgettet. Det giver mig et mere langsigtet perspektiv, også selvom en enkelt måned eller to har større udgifter end indtægter. For det opvejes hele tiden af overskuddet de øvrige måneder. Nå, men tilbage til opsparingen.

Konkrete handlinger mod opsparingen på 15.000 kr

  • – Revurdere og justere årsbudgettet månedligt, så jeg hele tiden sikrer mig, at mine udgifter matcher det planlagte, så der kommer det forventede overskud på budgetkontoen (som udgør min opsparing)
  • – Lave en 52-ugers 5000 kr spare-challenge, som er en god og ikke-så-mærkbar måde at trække penge ud af forbruget på (du kan downloade den her på siden under Downloads)

 

4) Forberede omlægning af banklån / evt bankskift

Når mit forbrugslån er ude af verden, så skal der forhandles! Forleden dag regnede jeg ud – til min store gru – hvor lidt jeg egentlig afdrager med på mit andelsboliglån om året. Renten er 4,65%, og jeg havde ikke helt fattet det, men da jeg pludselig så de årlige renteudgifter, græd jeg lidt indvendigt. Og måske er det bare sådan det er, men jeg ved, man kan få en mere fordelagtig rente andre steder, så afhængigt af hvad min bank vil gå med til, kan det blive nødvendigt med bankskifte. Desuden står jeg med et mindre renovationsprojekt, som jeg regner med faktisk at låne til (gennem det eksisterende lån), så jeg kan få det ud af verden.

Hele ideen med at omlægge lån kræver forberedelser, og jeg ved dårligt nok, hvor jeg skal starte, men research må være vejen frem. Jeg regner jeg med at bruge mere energi på i løbet af året, så jeg kan formulere en mere konkret plan med tiden.

Det er altså disse mål og planer jeg går ind i det nye år med. Jeg følger mig SÅ motiveret og har overskud til at give den en skalle.

Gør du selv noget aktivt for din privatøkonomi eller er du nysgerrig på det i øvrigt?

Jeg kan kraftigt anbefale instagram, hvor der findes mange inspirerende profiler, hvilket var den måde, jeg selv kom i gang. Søg og du skal finde! 🙂 Du er også meget velkommen til at finde min profil på instagram @stiletogbudget. Uanset hvad, rigtig god dag derude.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *