Low Spend-projektet,  Privatøkonomi

Low Spend-projektet

Hvilken værdi har penge, desto oftere man bruger af dem? Hvordan lærer man at prioritere de ting, der har mest betydning?
Det er spørgsmål, jeg er begyndt at stille mig selv. Hvis man lidt for ofte har en “forbrugsfest”, kan man så overhovedet sætte pris på den? Jeg har kastet mig ud i et Low Spend-projekt, og i dag vil jeg skrive lidt om tankerne bag.

For få dage siden skrev en med-instagrammer dette opslag, der virkelig fik mig til at tænke. Følelsen af at være berettiget og have ret til at købe de ting jeg vil, har nok siddet i mig i efterhånden en del år. Er det ikke netop at føle sig berettiget, hvis man føler sig lidt snydt, når man skal udsætte sine behov? Det tror jeg nok, jeg synes. Og det er i mine øjne noget skræmmende.

Ideen til en periode med Low Spend-projektet har dog været undervejs i meget længere tid. Rent faktisk udspringer den ikke af, at “nu må jeg virkelig også tage at tage mig sammen”, men derimod ønsket om at skabe mere mening og værdi i mit liv, rent ud sagt. Hele forbruger-tankegangen gør, at jeg ofte vælger kortsigtede løsninger, der nu og her tilfredsstiller mig. Så kan det være lige meget, at alle mine køkkenskabe er fyldte, eller at jeg jo nok vist lige gerne ville afvikle et forbrugslån. Hvis jeg vil ha’ noget nu og her, så føles det næsten deprimerende ikke at kunne få det.

Jeg ønsker for mig selv, at glæde og værdi kommer fra indre ting, ikke fra ydre genstande og hyppige impulskøb.

Så hvad er Low Spend-projektet?
Du har muligvis hørt om No Spend-challenges? Hvor man i en uge, en måned eller en tid kun må købe det strengt nødvendige; hvor man skærer fitness, skønhedsprodukter og (i hvert fald de fleste) digitale abonnementer bort? Well, there you go. I mit hovede er Low Spend bare mere retvisende end No Spend. Man må godt bruge penge. Men man har inden start lavet nogle regler for, hvilke udgifter man må have, og hvilke der er blevet sparet væk.

Som forberedelser har jeg lavet nogle ark til at guide mig. For eksempel har jeg bestemt, at det ikke kun handler om penge, men også om at frigøre energi til at få ordnet projekter herhjemme. Jo flere ting jeg skærer væk for at spare penge, fx streaming, desto mere tid forventer jeg at få mellem hænderne. Mit mål er at se, hvor meget jeg kan opnå med hvor lidt.

Først har jeg klarlagt min motivation, min plan og mine strategier. Jeg har skrevet hvorfor jeg gerne vil følge en Low Spend-periode, i hvor lang tid og hvad jeg gerne vil opnå. Derefter har jeg med brutal ærlighed kigget især mine variable udgifter efter i sømmene for at se, hvilke jeg kan undvære. En slags køreplan.
For eksempel må skønhedsprodukter, alkohol, tøj, hobby-ting og spotify og streaming gå sig en tur. Til gengæld beholder jeg fx Zetland, fordi jeg simpelt hen bliver et bedre menneske af at holde mig orienteret. Canva, redigeringsprogrammet online, er også sikret, fordi jeg bruger det til at lave mine ark, og det optager mig simpelt hen så meget.
Under mine strategier kigger jeg på, hvad jeg forudser vil være svært, og hvordan jeg efter bedste evne kan imødekomme dem, inden de opstår.

Når først disse ting er klarlagt, er projektet inddelt i tre områder, og dér er jeg blandt andet inspireret af 31 Days of Living Well and Spending Zero: Freeze your Spending. Change Your Life af Ruth Soukup, som har lavet 31 dages program mod et liv med mindre forbrug. Jeg kan godt lide tanken om, at Low Spend ikke kun handler om de penge, du ikke bruger, men også om at finde tid og værdi i de rammer, du stadig har.

De områder jeg kommer ind på er:

  • Mad & husholdning
  • Hjemmet
  • Aktiviteter

Der er ikke lavet en stringent dag-for-dag-plan, men i stedet betragter jeg hver punkt indenfor områder som en ting, jeg kan give mig i kast med, når det passer bedst ind i mine planer.
Under mad og husholdning handler det om at registrere lagerbeholdning og finde på gode retter, især med de ingredienser, jeg allerede har!. Køb mindre, brug mere – fra køkkenskabene 🙂 Under hjemmet får min fine lejlighed en grundig gennemgang.
Især garderoben skal kigges efter i sømmene, om man så må sige. Under aktiviteter er fokus især på min tid. Hvad kan jeg gøre for at få et mere rigt liv – uden at bruge penge? Fx vil jeg lære at reparere tøj, lav DIY skønhedsprodukter, skrive et godt gammeldags brev og skrive en liste med muligheder for gratis aktiviteter.

De penge jeg forhåbentligvis får frigivet, vil gå til mine goals. Du kan se mere om, hvad der er lige her. Nu får vi at se. For selvom det handler om penge og at bruge færre af dem, handler det også om mindset. Jeg vil så gerne have større frihed og opnå mindre fokus på forbrug, men i stedet mere på at være og blive glad. Jeg skal nok opdatere løbende… 🙂

Har du erfaringer med en no spend-/low spend-challenge? Hvad var dine største udfordringer? Og hvad kom der ud af det?
Jeg vil super gerne have noget sparring på området.

God aften derude. Hilsen Signe

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *